Poligon za grafite, rondo na Lackovi cesti

peterD peterD  –  10. 11. 2020  –  Območje 4
311.jpg
311.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Spodnji del rondoja na Lackovi cesti je zaradi skrite lokacije že sam po sebi "samonikli" poligon za različne ustvarjalce grafitov, bolj ali manj talentirane. Opazujemo ga lahko kot "črno luknjo", ki je posrkala različne stile, sloge, podpise, prekrivanja ali celo zametke "grafitarskih vojn". 

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagamo legalizacijo rondoja za namene grafitiranja in javne grafitarske dogodke ("sessione"), z odprtim pozivom grafitarjem, ki ga že uporabljajo. 

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Grafitarska subkultura je specifična, zato bo potrebno najti način, kako grafitarjem, ki niso vajeni "javnega nastopanja" omogočiti anonimno (ali vsaj varno - pred policijo) sodelovanje. 

Že to, da bo lokacija morebitno legalna, kar bo označeno z napisom in pojavnostjo v medijih, bi lahko prispevalo k izgradnji zaupanja. 

Potrebno je nabaviti spreje in talentom ali bodočim talentom prepustiti prosto pot ustvarjanja. 

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Spodnji del rondoja, Lackova cesta. 

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Prepoznavanje s strani MOM in odprtost za vzpostavitev dialoga s predstavniki grafitarske subkulture bo dolgoročno izboljšala kakovost življenja v mestu in spodbujanje (konstruktivne) grafitarske kulture. Vrednost projekta: 5000 €  • Datum objave 26. 01. 2022


    Izvedeno

    V krožišču na Lackovi cesti v mestni četrti Radvanje smo uredili poligon s prvo legalno steno za grafitiranje v Mariboru. Realizacijo projektnega predloga smo povezali s tekmovanjem UEFA21: v času, ko so v Mariboru potekala tekmovanja evropskega nogometnega prvenstva do 21 let, smo stene krožišča na Lackovi cesti v celoti prebarvali in ga pol namenili za stensko poslikavo, ki je bila posvečena Mariboru kot športnemu mestu in omenjenemu tekmovanju, drugo polovico pa za vadbo grafitarjev. Zdaj so vadbi namenjene vse stene v tem krožišču; izdelali smo tudi tablice, s katerimi označujemo, katere površine so namenjene vadbi in katere stenskim poslikavam. /Projekt zaključen: 2. 6. 2021