Kolesarski poligon oz. pumptrack Malečnik

lihe lihe  –  31. 10. 2020  –  Območje 1
90.jpg
90.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Vsem teorijam o pomenu gibanja je bolj ali manj enotno to, da šport v kakeršnikoli obliki na zraku pozitivno vpliva na otrokovo psiho-fizični razvoj, ter mu omogoča socializacijo in gradnjo pozitivne samozavesti. Zato se je potrebno lotiti izziva - spraviti otroke ven na zrak za boljšo kakovost življenja. Ker na območju KS Malečnik nimamo nobenega objekta, kjer bi mladi lahko sproščali svojo energijo. Vse kar imamo je 6 nogometnih igrišč v lasti kluba, ter 3 igrala za predšolske otroke. Tako več ne srečaš otrok, ki bi se družili, saj se nimajo kje. V mojem otroštvu smo imeli igrišče za rokomet s košem, tenis, ter igrišče za odbojko. Otroci so danes zelo informirani ter željni izzivov, le priložnost jim je treba dati. Nogomet je tradicionalna oblika športa, ki pozitivno vpliva na vse lastnosti gibanja, vendar pa bi bilo potrebno otrokom ponuditi tudi alternativo, novost ki bi zajela širši krog udeležencev.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam izvedbo asfaltiranega kolesarskega poligona oz. t.i. pumptrack, kot ga imamo pod Pohorjem, ter v drugih občinah npr. Starše, Ruše, Ptuj,..

Bistvo je ponovno druženje lokalnih otrok, da jih zvabimo stran od telefonov, računalnikov na igrišča. Pumptrack bi bil dostopen vsem, tako mlajšim na poganjalcih kot starejšim navdušencem na kolesih,rolerjih, saj se ga da izvesti v različnih težavnostnih stopnjah. V tem ˇ"corona" času smo spoznali, da je še kako pomembno, da imamo možnost gibanja v svojem kraju. Še lepše je, če imamo tudi raznolikost, ki jo naši otroci v Malečniku nimajo.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Gre za asfaltni poligon, ki ne potrebuje veliko prostora in je povsem ustrezna dolžina krožne proge cca 150-200m. V osnovi gre za dovoz in preoblikovanje obstoječe zemlje, ter na koncu asfaltiranje le te. Potrebno bi se bilo povezat s kakšnim zavodom, ki te proge postavlja npr. Alliance, ki so jih zgradili že vsaj 40 v zadnjih nekaj letih.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Lokacijo za postavitev vidim na zelenici zraven nogometnih igrišč, kjer je en del zemlje neizkoriščen.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Šport, ki postaja vedno bolj priljubljen, bi bil za lokalne otroke bolj dostopen, saj ne bi rabili čakati, da si starši vzamejo čas, da jih peljemo na podobne športne objekte v drugih občinah. Bistvo, privabiti otroke na svež zrak, bi bil dosežen, saj bi bilo v kraju nekaj novega, drugačnega, nekaj kjer bi se lahko družile različne generacije. Nekaj, kjer bi otroci sproščali svoj adrenalin in se družili v realnosti in ne virtualno.

Projekt bi veliko prispeval tudi podobi in obiskanosti občine Malečnik. Lahko bi se organizirala kakšna manjša tekmovanja in bi kraj na takšen način pridobil na prepoznavnosti, lokalni gostinci pa kakšen evro več. Potrebno je širiti športni razvoj tudi na podeželje, saj je tukaj veliko mladih, ki potrebujejo izzive, še posebno takšne, s katerimo začutijo lastno napredovanje, ki jim služi kot motivacija za naprej.

Vsekakor bi se izboljšala kakovost preživljanja prostega časa na prostem.


Vrednost projekta: 20000 €


Če želiš komentirati, se moraš vpisati ali registrirati.
  • Datum objave 09. 02. 2022


   Začeli izvajanje projekta

   Potekajo priprave na izvedbo. Izvedba je predvidena v letu 2022.

  • Datum objave 21. 06. 2022


   Začeli izvajanje projekta