Plesno literarni dogodek v "getu" na Teznu

Tanja Cvitko Tanja Cvitko  –  26. 06. 2022  –  Območje 5
Geto na Teznu kot kulisa za hip hop plesno literarni dogodek.
Geto na Teznu kot kulisa za hip hop plesno literarni dogodek.

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Po delnem vzoru na "maraton hip hop poezije", ki ga na Slovenskih dnevih knjige na Grajskem trgu vsakoletno organizira MKC Maribor, predlagamo manjši videodokumentiran performativni (plesni) in literarni dogodek v "getu" na Teznu v neposredni bližini železniške postaje Tezno, ki bo sovpadal z mikrolokacijo in prevladujočo hip hop subkulturo soseske. Hip hop je slog življenja mladih, tesno povezan z rapom, didžejstvom, skejtanjem, grafitiranjem in plesom, ki se zaradi inovacij, solidarnosti in povezav med umetniki prizadeva za čisti izraz, nerjaveče ideje in avtentičnost svojih vrednot.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagamo hip hop plesno literarni dogodek, ki naj poveže sosesko z nastopi inovativnih in talentiranih izvajalcev hip-hopa v plesnih in sorodnih oblikah (poezija, besedila) in naj bo videodokumentiran kot "videospot". S svojo značilno direktnostjo in kritičnostjo do okolice bodo lokalni mladi iz soseske (in dlje) dokazali svojo mobilizacijsko moč in entiteto, znotraj lastne dovršenosti in edinstvenosti ustvarjalnega izraza. Predlog vrednotimo na 3.000 EUR.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Javni poziv ustreznim izvajalcem- organizatorjem- producentom. Morebitna anonimna vključitev uporabnikov "geta", oziroma vsaj njihovih predlogov, saj se z mikrolokacijo identificirajo. Določitev časovnice izvedbe. Seznanitev Slovenskih železnic z izvedbo.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Neposredna bližina Železniške postaje Tezno, t.i. "geto".

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Samonikli "geto" lokalnih grafitarjev in skejterjev bo dobil novo razsežnost in dodano vrednost - kot odprto uprozoritveno prizorišče za kulturne vsebine.Vrednost projekta: 3000 €Nima definiranih mejnikov