CONSUL

Krajinski park Stražun

10. 11. 2020  –  Območje 4

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Gre za biser mesta, ki ga je mesto nekoč zaščitilo, kot Krajinski park in potem ni poskrbelo, da ta kot tak dobi ustrezno mesto v tem prostoru to je v osrčju mesta, kot spomenik narave, kot mirna oaza in "pljuča mesta" v vedno bolj z ozračjem onesnaženem mestu. Ta KP obkrožajo MČ Pobrežje, Brezje in Tezno, pomemben je za celo mesto Maribor. Moja ideja, ki jo ne morem dati v predlogu, glede na razpisne pogoje je nekaj kar je v razvitih državah, ki znajo v javno dobro nameniti in jim dati ustrezno vsebino, nekaj povsem običajno, zato ne rabimo odkrivati "toplo vodo". Krajinski park Stražun naj bi dobil dodatno zaščito in postal naj bi javno dobro namenjeno vsem občanom.
 

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Sredi gozda, kje je nekoč bilo korito reke Drave ne spada polje za pridelavo koruze. Tja naj bi se vrnila travnata površina, morebiti z TRIM STEZO" ali podobno. Na Pobreški strani naj bi se uredile klopi, ki jih s svojim denarjem danes urejajo občani sami. Uredi se naj tudi dotrajana igrala za otroke, doda nova vsebina, kot npr. Rusko kegljišče, trim steza, piknik prostor ipd. To naj uredi mesto iz proračuna. Nekateri starejši občani, ki so naredili današnje klopi in mize so že preminuli, ostali pa smo tudi letos zbrali denar za material in s svojim prostovoljnim delom obnovili del teh klopi, kot je na sliki spodaj. V KP bi morali postaviti table s katerimi se opozarja na nedovoljeno početje oz. prepovedati uporabo motornih vozil in postaviti table z BONTONOM obnašanja. Obnoviti bi kazalo tudi energetske točke in prepovedati podiranje dres pri le teh.  Na Tezenski strani bi tudi trebalo postaviti nekaj podobnega, kot je sedaj na Pobreški strani. Obnoviti bi bilo treba tudi poučno  gozdno pot za otroke ipd. "Srčkovo pot" postaviti morda na dveh ali treh mestih "Piknik prostor (ob robu parka) npr. pri črpališču termalne vode 2 ipd. Tisti, ki potujejo po svetu so takšne stvari videli marsikje. Primer Avstralije: vsak košček narave, tudi bistveno manj pomemben, kot je primer Stražun, posebej uredijo in označijo z napisnimi tablami. Tako npr. v Južni Avstraliji lahko vidite kamnine, ki so pred več milionov let bile del južnega pola ali v državi Viktorija, v zaledju Melboorna najdete krajinski park z izviri termalne vode, ki jo lahko vsak brezplačno pije in ob robi vidite prostor za piknike z mizo, klopmi in električnim roštiljem pri katerem z dolarskim kovancem vključite elektriko. Zakaj nekaj takšnega ne bi uredili v Stražunu, npr. pri črpališču termalne vode?
To je le nekaj idej, ki bi jih trebalo obdelati in umestiti v konkreten prostor KP Sražun. 
Mogoče občina lahko poskrbi vsaj za vzdrževanje že dotrajanih klopi in iglral za otroke, kar vidite če se boste sprehodili po tem "BISERU" našega mesta.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Ureditev klopi, miz, poti, znakov, smerokazov in ostalega zgoraj navedenega. 

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

V gozdu Stražun. 

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Kakovost življenja vseh, ki bodo kadarkoli zašli v prenovljen gozd in tudi mesta kot celotnega, saj bi predstavljal biser in pljuča mesta. 

Vrednost projekta

10000 €