Plezalni objekt na prostem

Andrej Vilčnik Andrej Vilčnik  –  08. 11. 2020  –  Območje 2
159.jpg
159.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

V zadnjih letih je vzpon plezalskega športa po vsej državi občuten. Ljubljana in Celje že imata velike in moderne plezalne centre, v Slovenski Bistrici ravno poteka gradnja novega.

V Mariboru takega centra ni, povpraševanje pa je precej veliko - kar jasno kaže močan obisk enega izmed mariborskih balvanskih plezalnih centrov. Izgradnja konkretnega centra bi stroškovno seveda presegala sredstva, ki so razpoložljiva v okviru tega proračuna, bi pa bila stroškovno zelo dostopna alternativa v obliki manjše zunanje konstrukcije, ki bi šport lahko približala tudi splošni javnosti.

Konstrukcija bi lahko bila namenjena plezanju z varovanjem (vrvjo) - v tem primeru bi morala biti večja in posledično dražja (primer Domžale), lahko pa bi bila namenjena zgolj balvanskemu plezanju (primer Ljutomer).

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam izgradnjo manjše zunanje plezalne konstrukcije oz. stene, npr. po vzoru tiste, ki so jo pred leti postavili v Ljutomeru (https://sobotainfo.com/novica/lokalno/v-ljutomeru-bogatejsi-za-fitnes-na-prostem-plezalno-steno/75364), Domžalah (https://www.zavod-sport-domzale.si/objava/263661) ali Kamniku (https://www.modre-novice.si/novice/pestro-poletje-clanov-plezalnega-kluba-kamnik/). Konstrukcija je lahko tudi premična, tako da njena lokacija ne rabi nujno biti fiksna.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Projekt bi se lahko izvedel s strokovnim sodelovanjem katerega izmed mariborskih alpinističnih/plezalskih društev. Verjamem, da bi se med njimi našli mnogi, ki bi z veseljem priskočili na pomoč. Stroški izvedbe bi se najverjetneje gibali nekje med 10.000 in 20.000 - pač odvisno kako velika oz. kvalitetna bi zadeva bila. V primeru, da bi se našla primerna lokacija bi se lahko ideja razširila v smislu dograditve dodatnih objektov za t.i. fitnes na prostem, kot so npr. razni drogovi, ipd. 

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Po mestu je za tovrstno zadevo kar nekaj primernih lokacij. Predlagal bi zelenico, ki gleda na obzidje židovskega trga - med Usnjarsko ulico in Ulico slovenske osamosvojitve. Morebitni opazovalci bi na tej lokaciji dogajanje lahko spremljali tako z višine tal, kot iz višine obzidja na Židovskem trgu. Če bi konstrukcija bila zgrajena po vzoru tiste iz Kamnika - se pravi z materiali in barvami, ki oponašajo naravne - bi lahko tudi z estetskega vidika lepo sovpadala z vzorci in izgledom starega obzidja.

Varianta je tudi Park mladih, Mestni park, Magdalenski park, oz. kjerkoli bi bilo izvedljivo in primerno.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Mesto bi bilo bogatejše za javni športno-rekreacijski objekt, ki bi ta vse bolj popularen šport približal širši javnosti. Če bi se izvedla gradnja malo večje stene, kot je npr. tista v Domžalah bi lahko mesto prirejalo tudi kakšne ekshibicije oz. lahkotnejša športna tekmovanja, kamor bi lahko povabili tudi katera večjih imen slovenske plezalske scene.Vrednost projekta: 15000 €  • Datum objave 01. 02. 2022


    Izvedeno

    Pripravljena je dokumentacija in izbran izvajalec. Plezalna stena bo postavljena na območju Skate parka v Novi vasi do 31. marca 2023 oz. kasneje, odvisno od vremenskih pogojev.

  • Datum objave 25. 08. 2023


    Izvedeno