Ta projekt ni bil izglasovan.

Projekt subvencioniranja psihoterapije za socialno ogrožene posameznike

Maruša Kos Maruša Kos  –  09. 11. 2020  –  Območje 4

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Predlagam vzpostavitev sistema in subvencioniranje psihoterapevtskih obravnav za socialno ogrožene občanke in občane Mestne občine Maribor, ki zaradi finančne stiske in drugih težkih življenjskih izzivov po navadi najbolj potrebujejo psihoterapevtsko svetovalno obravnavo.

Sodoben tempo življenja in več kot 8 mesecev trajajoče obdobje epidemije in ukrepov za zajezitev korona virusa poglabljata duševne stiske in puščata močne ter resne posledice na duševnem zdravju ljudi. Podatki kažejo, da lahko na dva milijona prebivalcev gospodarsko relativno razvite družbe pričakujemo okoli 10.000 psihotičnih motenj in cca. 100.000 depresivnih motenj ter anksioznih motenj (Šprah, Novak, Drnovšek, 2010). V Sloveniji je še vedno najbolj pereč problem visoke stopnja samomorilnosti in zlorabe alkohola, kar se v času epidemije še povečuje. Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja, da so najpogostejši vzroki za obiske primarne in sekundarne zdravstvene mreže anksiozne in stresne motnje, sledijo depresivne motnje. V zadnjih letih pa smo priča tudi porastu duševnih motenj pri otrocih.

Dosegljivost psihoterapevtskih obravnav v Mariboru je slaba, sploh kadar govorimo o brezplačnih obravnavah. Čakalne vrste so predolge in posameznik pride na vrsto približno enkrat na mesec in pol, kar je za uspešno terapijo odločno premalo.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagam, da Mestna občina Maribor del proračunskih sredstev nameni subvencioniranju psihoterapevtske obravnave pri kompetentnih in strokovno usposobljenih psihoterapevtih za socialno ogrožene meščanke in meščane.

Psihoterapevt jim bo ponudil poglobljeno obravnavo, psihoterapevtski proces in razreševanje duševnih stisk. S človekom v stiski se bo lotil vzrokov, ki težave poganjajo. Le tovrstna pomoč bo zagotovila neke trajnejše duševne spremembe in spremembe delovanja posameznika v njegovem socialnem okolju. Psihoterapija je terapevtski proces, kjer skozi poglobljene pogovore in raziskovanje čustvenih vzorcev v varnem odnosu razrešujemo svoje težave in se osebnostno razvijamo. Je pa delo na sebi po izkušnjah psihoterapevtov osnovni pogoj, da se bo v življenju kaj spremenilo. Če na primer posameznik po nekaj letih preneha z jemanjem zdravil in živi po enakih vzorcih kot nekoč in se giba v enakem okolju, se bo stiska ponovila. Omogočanje psihoterapije tistim, ki jo potrebujejo in si je, žal, ne morejo privoščiti, bi bil dolgoročni in trajnostni vložek za izboljšanje duševnega stanja in blažitev stisk pri občankah in občanih naše občine.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Izbrati zanesljivo, zaupanja vredno organizacijo, v kateri deluje tim kvalitetnih, izkušenih in kompetentnih psihoterapevtov z mednarodno priznano licenco. V sodelovanju z izbrano organizacijo vzpostaviti program subvencioniranja in vključitev v psihoterapijo za odrasle, družine, partnerje in otroke za posameznike za najmanj eno leto, enkrat tedensko, kar znaša okoli 50 ur na leto.

Cena za uro psihoterapije je 40 EUR. Če MOM iz participativnega proračuna subvencionira vključitev v terapijo za 10 odraslih, družin, parov ali otrok za eno leto, bi to naneslo okoli 20.000,00 EUR finančnih sredstev.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

V sodelovanju z organizacijo na območju Maribora, v kateri deluje tim kompetentnih, izkušenih in strokovno usposobljenih psihoterapevtov z mednarodno priznano licenco.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Izvedba projekta bi prispevala k opolnomočenju, izboljšanju duševnega zdravja in k bolj oprtimističnemu in kvalitetnemu življenju ter odnosom občank in občanov, ki prihajajo iz socialno šibkega okolja in si ne morejo privoščiti strokovne pomoči pri soočanju z duševnimi stiskami.

Duševno zdravje je namreč pomembno za posameznika in družbo. Za družbo je dobro duševno zdravje podlaga za družbeno kohezijo ter za (boljšo) socialno in ekonomsko blaginjo. Duševno zdravje zato danes sodi med najpomembnejše javnozdravstvene vsebine.

Vrednost projekta: 20000 €


Če želiš komentirati, se moraš vpisati ali registrirati.
    Nima definiranih mejnikov