Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

Lokacija na zemljevidu ni v lasti MOM, predloga glede na kriterije za delo občinske komisije za participativni proračun 2021-2022 ni mogoče uvrstiti v glasovanje.


Pasji park

sarly sarly  –  09. 11. 2020  –  Območje 4

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

V Mariboru se je zelo povečalo število psov. Vestni lastniki jih vodimo povsod v urbanem okolju na povodcih. Pa vendar potrbujejo gibanje, socializacijo, različne "pasje aktivnosti", ki jim jih na povodcih ne moremo nuditi. Edini pasji park v mestu, pa čeprav na črno in čudovito vzdrževan s strani pasjeljubcev, je bil uničen. Dejstvo je, da ima pasje parke že veliko mest v Sloveniji, celo Ptuj, v Izoli imajo menda celo 3... omenjeni mesti sta majhni. V Mariboru pa, kljub nekajletnemu omenjanju ureditve le tega, še zmeraj nič.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Glede na velikost našega mesta in število psov v njem sem prepričana, da bi Maribor nujno potreboval, ne enega, temveč dva pasja parka - na vsakem bregu Drave enega. Poskrbljeno bi bilo za sproščeno preživljanje prostega časa psov in lastnikov psov, socializacijo, gibalne aktivnosti, ne da bi ob tem motili ostale uporabnike površin (velikokrat smo pasjeljubci s svojimi ljubljenčki moteči za druge, večinoma res neupravičeno).

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Menim, da za postavitev pasjega parka ni potrebno veliko. MOM ima v lasti ogromno zelenih površin v mestu (v parkih, okolici parkov). Pasji park je potrebno ograditi (morda več prostorov, 2 ali 3), napeljati vodo, poskrbeti za senco, nekaj klopi za lastnike. Seveda ne smemo pozabiti na koše z vrečkami za iztrebke, odpadke in praznjenje le teh, ter čiščenje in košnjo... park mora biti urejen. Lepo bi bilo tudi, če bi postavili kakšne ovire, ki bi jih psi lahko premagovali, npr. gredi, tunel, obroči (morda iz lesa).

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Pasji park mora biti v urbanem okolju. Lokacij je kar nekaj... Meni osebno je zanimiva lokacija nad Titovo cesto, med trgovino Hofer in železnico, kjer je trenutno zelo zapuščen in nesnažen predel. Za naravno senco je načeloma že poskrbljeno. teren bi bilo potrebno očistiti nesnage in "ščavja". Lokacija mi je zanimiva, ker je v mestu in ker dejansko tam ni stanovanjskih stavb, kar pomeni, da psi in lastniki tam ne bi nikogar motili (velikokrat so psi moteči za marsikoga, čeprav brez razloga).

So pa še druge lokacije... Mestni park pred Ribniškim selom, morda velika zelenica za Rožnim gričem v samem parku... Območje za Parkom mladih, kjer je že bil pasji park...

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Kvaliteta življenja psov in lastnikov bi se sigurno izboljšala... in tudi tistih, ki psov ne marajo ;)... Tudi turisti v vedno večjem številu s seboj pripeljejo pse in iščejo lokacije, kjer ali kot so pasji parki. Istočasno pa bi postal Maribor psom prijazno mesto. Res je že čas,da dobimo takšen projekt tudi v našem mestu. Seveda pa mislim, da se ne bi niti slučajno smelo razmišljati o plačljivosti uporabe pasjega parka... 


Vrednost projekta: 20000 €


Če želiš komentirati, se moraš vpisati ali registrirati.
    Nima definiranih mejnikov