Delavnica: Vino in Drava

Barbara Zupančič Barbara Zupančič  –  20. 05. 2022  –  Območje 2
Hiša stare trte.jpg
Hiša stare trte.jpg

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Predlog delavnica Vino in Drava bi reševala problematiko mladih, ki zaradi ne znanja o pravilnem pitju vina pride do prekomernega zaužitja alkohola. Ta delavnica bi se dogajala v prostorih in pred Hišo stare trte, kjer bi mladi se prvo poučili kako se pridelujejo vino, kakšna je zgodovina vina, kakšne vrste oziroma sort vin poznamo in h kateri jedi gre katero vino. Po 2 urnem predavanju in prostem času bi sledila degustacija vin s priznanimi sommelierji ob degustaciji prigrizkov pred Hišo stare trte ob pogledu na reko Dravo.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Konkreten predlog je, da se organizira delavnica o vinu, kjer bi se dogajalo v Hiši stare trte. Ta predlog bi bil izključno za mlajšo populacijo od 20 let do 30 let. Ta delavnica bi se lotila problematiko prekomernega pitja alkohola pri mlajši populaciji, ker s to delavnico Vino in Drava bi poučili mlade o pravilnem pitju vina. Naslov Vino in Drava je pa zato, ker bi se delavnice dogajale pri Hiši Stare trte, katera je locirana na Lentu ob reki Dravi. Bi pa bila delavnica tako za mlade iz Maribora in okolice kot tudi iz cele Slovenije ter tujine. Posledično bi s temi delavnicami pripomogli tudi k razvoju turizma v Mariboru.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Projekt bi se izvajal od meseca Maja do meseca Oktobra ob vikendih ali ob koncu tedna v Petek. Na to delavnico bi izbirali naročila, ker bi bilo omejeno število udeležencev. Pri tem projektu bi lahko tudi sodelovale fakultete, ki bi promovirale takšno delavnico med svojimi študenti. Celotna delavnica tako, kot sem že povedala bi se dogajala v Hiši Stare trte, kjer bi bilo prvo 2 urno predavanje, potem nekaj ur prostega časa za kosilo v enih od Mariborskih restavracij in gostiln, po kosilu bi sledila degustacija vin s priznanimi sommelirji ob prigrizkih. Na koncu delavnice bi vsak udeleženec dobil darilo z darilnim bonom za obisk Vinagove kleti in Fontano vin v Malečniku.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Projekt bi se izvajala v Hiši stare trte in pred Hišo stare trte s pogledom na reko Dravo.

Kaj bi se po izvedbi projekta spremenilo, izboljšalo?

Po izvedi projekta bi se izboljšalo, da bi bili mladi poučeni o pravilnem pitju vina, o zgodovini vina, kakšne vrste oziroma sorte vin poznamo in spoznali bi, da je lahko degustiranje vina brez, da preveč popijemo še kako zanimivo.